Vad är en kettlebell?

En Kettlebell (Girya på ryska) är en traditionell vikt i gjutjärn som ser ut som en kanonkula/kittel med ett handtag på.  Utformningen ger träningsformen unika egenskaper.

Gamla Kettlebells - Giri
Gamla Kettlebells - Giri

Första gången den dök upp i ett ryskt lexikon var 1704. Kettlebells var så populära i sitt hemland att man kallade tyngdlyftare och strong-men för Girevik (kettlebellman).

”inte en enda annan sport utvecklar vår muskulära styrka och kroppar så väl som kettlebellträning” skrev man i den Ryska tidningen Herkules 1913.

De klassiska vikterna inom Kettlebells är 16, 24 och 32 kg, dessa kommer från en gammal ryskt måttenhet som heter Pood. 1 Pood motsvarar 16 kg, vilket gör att de klassiska vikterna blir 1, 1,5 och 2 Pood.

Numer har man lagt till vikter både över och under de klassiska vikterna för att göra träningen mer lättanpassad till olika människors fysiska förmåga – man kan idag köpa allt ifrån 4 kg upp till 60 kg – men det är fortfarande de klassiska vikterna som är de vanligast förekommande inom Kettlebellvärlden under tester och tävlingar.